Valentine's Day, ah Valentine's Day… Ziua Îndrăgostiților. Atunci încercăm să arătăm persoanei iubite cât de importantă este pentru noi. De unde provine acest obicei? Și când este Valentine's Day sărbătorit? Dacă vrei să afli, citește acest articol, unde nu doar vei afla când este sărbătorit Valentine's Day, ci și detalii despre această sărbătoare.
Originile Zilei Îndrăgostiților
Originile Valentine's Day pot fi urmărite încă din antichitate, mai exact în Roma Antică. Totuși, la acea vreme nu se sărbătorea în onoarea zeiței frumuseții și iubirii, Venus, ci în cinstea zeului fertilității, Faun, și a fondatorilor orașului, Remus și Romulus. Această sărbătoare a fost creată pentru a uni populația orașului Roma și a satelor din jur.
Deși sărbătoarea era marcată la mijlocul lunii februarie, la fel ca Valentine's Day modern, aceasta era cunoscută sub numele de Lupercalia. Ceremoniile includeau ritualuri de purificare, adesea implicând sacrificii de animale, pentru a pregăti venirea primăverii. Femeile credeau că participarea la aceste rituri le va aduce fertilitate și o naștere ușoară.

Influența creștinismului și apariția Valentine's Day
Existența sărbătorii iubirii de-a lungul anilor a fost influențată de diverse culturi, inclusiv de creștinism. Deși s-ar putea crede că urmașii lui Hristos ar fi încercat să elimine complet caracterul păgân al acestei sărbători, ea a supraviețuit până în prezent. Cum a fost posibil? O influență semnificativă a avut-o activitatea episcopului Valentin, care a trăit în secolul al III-lea d.Hr. Acesta s-a opus decretului emis de împăratul Claudius II, care interzicea căsătoriile bărbaților tineri.
Împăratul era convins că bărbații necăsătoriți sunt soldați mai buni. Valentin a oficiat în secret căsătorii pentru cuplurile îndrăgostite, fapt pentru care a fost întemnițat și executat. Înainte de execuție, a reușit să trimită o scrisoare fiicei paznicului său, semnând-o cu “al tău, Valentin”, ceea ce a dat naștere tradiției cunoscute astăzi ca Ziua Îndrăgostiților. Faima sa eroică a condus, în secolul al V-lea, la canonizarea sa și la desemnarea sa ca patron al îndrăgostiților. Data sanctificării sale, 14 februarie, nu doar că a devenit o sărbătoare religioasă, dar a înlocuit și sărbătoarea păgână Lupercalia. Deși unele tradiții păgâne au supraviețuit, de atunci această zi este cunoscută sub numele de Ziua Îndrăgostiților.
De ce sărbătorim Ziua Îndrăgostiților
În Evul Mediu, nu doar că a fost stabilită Ziua Îndrăgostiților, dar au fost introduse și popularizate numeroase tradiții romantice. 14 februarie, ziua în care se sărbătorește Valentine's Day, a fost legată și de perioada împerecherii păsărilor. Credința în această atracție naturală a animalelor și oamenilor s-a consolidat în secolul al XIV-lea prin numeroase poeme de dragoste, în special prin lucrarea „Parlamentul păsărilor” a lui Geoffrey Chaucer. El a descris Valentine's Day ca o zi în care îndrăgostiții își găsesc perechea. Popularitatea poemelor de dragoste la curtea regală și inventarea tiparului au dus, în secolul al XV-lea, la începutul tradiției scrisorilor de dragoste.
Odată cu progresul tehnologic, expansiunea colonială și dezvoltarea poștei în masă, scrisorile și poemele de dragoste au ajuns în toate colțurile lumii. Astfel, în secolul al XX-lea, americanii au comercializat sărbătoarea, adăugând obiceiul de a oferi cadouri simbolice celor dragi. Astfel, pe lângă cărțile de Valentine's Day, au devenit populare ciocolata, bijuteriile și florile, în special trandafirii.

Concluzie: cum a evoluat Ziua Îndrăgostiților
Ziua Îndrăgostiților a suferit numeroase transformări, dar mereu a fost centrată pe iubire și apropiere. Acum știi nu doar când este Valentine's Day