Numeroase studii au arătat deja cât de dăunător este plasticul. Cu toate acestea, oamenii continuă să consume cantități imense. Oamenii de știință subliniază că plasticul a ajuns deja peste tot. Urmele sale pot fi găsite pe deșerturi, vârfuri de munte și chiar pe fundurile oceanelor adânci. Un studiu din 2016 arată că emisia globală de plastic în lacurile, râurile și oceanele lumii a variat între 9 și 23 de milioane de tone metrice pe an. O cantitate similară este emisă anual pe uscat. Solurile și întregi ecosisteme suferă din cauza acestui lucru. Se estimează că aceste cifre se vor dubla până în 2025. Profesorul Universității din Stockholm și autorul principal al studiului, Matthew MacLeod, a declarat: „Utilizarea plasticului este adânc înrădăcinată în societatea noastră și plasticul pătrunde peste tot în mediu, chiar și în țările cu o infrastructură bună pentru gestionarea deșeurilor”.
Plasticul este literalmente peste tot
Se consideră că gradul de poluare are o tendință de creștere chiar și în ciuda conștientizării sporite cu privire la poluarea cu plastic. Potrivit Minei Tekman, doctorandă la Institutul Alfred Wegener din Germania și coautoare a studiului, poluarea cu plastic nu este doar o problemă de mediu, ci și una politică și economică. Ea subliniază că reciclarea sau tehnologiile de curățare nu sunt suficient de eficiente și că problema trebuie abordată de la rădăcină. „Lumea promovează soluții tehnologice pentru reciclarea și eliminarea plasticului din mediu. Ca consumatori, credem că dacă ne sortăm corespunzător deșeurile plastice, toate vor fi reciclate în mod magic. Din punct de vedere tehnologic, reciclarea plasticului are multe limitări, iar țările care au o infrastructură bună își exportă deșeurile plastice în țările cu o infrastructură mai slabă. Reducerea emisiilor necesită acțiuni decisive, cum ar fi limitarea producției de plastic primar pentru a crește valoarea plasticului provenit din reciclare, precum și interzicerea exportului de deșeuri plastice, cu excepția cazului în care se îndreaptă spre o țară cu un sistem de reciclare mai bun”, afirmă Mine Tekman.
Dezintegrarea plasticului
Ce este dezintegrarea plasticului? Este un proces multi-etap. Acesta are loc atunci când cantitățile de plastice emise în mediu încep să depășească cantitățile de plastic eliminate prin inițiative de curățare și procese naturale de mediu. „Dezintegrarea plasticului are loc ca rezultat al multor procese diferite, iar noi am parcurs un drum lung în înțelegerea acestora. Dar dezintegrarea continuă schimbă proprietățile poluanților plastici, ceea ce deschide calea pentru a ridica alte întrebări”, afirmă Hans Peter Arp, cercetător la Institutul Norvegian de Geotehnică (NGI) și profesor la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU) și coautor al studiului. În schimb, compania lui Arp, Plastic, spune: „Degradarea este foarte lentă și nu este eficientă în oprirea acumulării, așa că expunerea la plasticul dezintegrat se va agrava doar”.
Astfel, având în vedere aceste declarații, se poate avansa că poluarea cu plastic este o problemă gravă. Este o poluare slab reversibilă din cauza emisiilor sale continue și a rezistenței la degradare. Cele mai afectate sunt țările îndepărtate, deoarece acestea nu au șanse de a fi curățate de oameni, ci doar de a se degrada. Dezintegrarea obiectelor din plastic va provoca doar o cantitate foarte mare de microplastic. În plus, substanțele chimice vor fi spălate și vor polua ecosistemul. Cercetătoarea de la Centrul Helmholtz pentru Cercetări asupra Mediului (UFZ) și profesor la Universitatea RWTH Aachen, Annika Jahnke, explică: „În medii izolate de habitate umane (ceea ce, din păcate, nu le protejează de poluare), deșeurile plastice nu pot fi eliminate prin curățare, iar dezintegrarea obiectelor mari din plastic va duce inevitabil la generarea unei mari cantități de particule micro- și nanoplastice, precum și la spălarea substanțelor chimice care au fost adăugate în mod deliberat plasticului și a altor substanțe chimice care se desprind de structurile polimerice ale plasticului. Astfel, plasticul din mediu este o problemă în continuă schimbare, de complexitate și mobilitate crescândă. Este dificil, poate chiar imposibil, de prevăzut unde se va acumula și ce efecte poate provoca.
Care poate fi punctul critic al daunei asupra mediului?
Principalul efect este poluarea mediului, obiectele din plastic se încurcă în animale și emit substanțe toxice. În ciuda acestor daune, materialele plastice pot provoca efecte globale teribile. Cercetătorii arată posibilele consecințe. Exemplele includ schimbări climatice și mai mari și pierderea biodiversității în corpurile de apă. O problemă uriașă ar putea fi pierderea habitatelor pentru multe specii de animale, chiar și din cauza schimbării temperaturii apei. Ca urmare, acestea pot dispărea, ceea ce va duce la schimbări, de exemplu, pe piața cărnii.
Autorii unui nou studiu consideră că emisia actuală a plasticului în mediu reprezintă o amenințare gravă. Plasticul de astăzi poate provoca în viitor efecte greu de reversat la scară globală. „În acest moment, încărcăm mediul cu cantități din ce în ce mai mari de poluanți plastici slab reversibili. Până acum, nu vedem dovezi comune ale consecințelor negative, dar dacă dezintegrarea plasticului va genera cu adevărat un efect extins, probabil că nu vom fi capabili să-l inversăm. Costul ignorării acumulării de poluanți plastici permanenți în mediu poate fi uriaș. O mișcare rațională este să acționăm cât mai repede pentru a reduce emisiile de plastic în mediu. Trebuie să facem acest lucru pentru binele nostru” - avertizează MacLeod.