Activitatea de comerț electronic impune colaborarea cu companiile de curierat care oferă transportul mărfurilor noastre. Deși cumpărăturile dintr-un magazin online sunt o opțiune convenabilă și din ce în ce mai des aleasă de mulți clienți, uneori bariera poate fi costul ridicat al livrării.
Ce factori influențează acest lucru?
- Dimensiunea coletului- cu cât coletul este mai greu și mai mare, cu atât costul expedierii va fi mai mare.
- Termenul de livrare al coletului- în funcție de momentul în care dorim să livrăm coletul, serviciul va fi mai scump.
- Locul de expediere al coletului- de obicei, în România, taxele de expediere sunt aceleași, dar livrările internaționale sunt mult mai scumpe.
- Oricare servicii suplimentare, disponibile pentru client, cum ar fi serviciul de livrare sâmbăta. În acest caz, taxa pentru colet va fi mai mare.
- Alegerea companiei de curierat care gestionează expedierea coletului.
Ce este important pentru client atunci când alege opțiunea de livrare?
- Varietatea metodelor de livrare. Unii clienți pot ridica coletul acasă, în timp ce alții preferă să aleagă un punct de ridicare.
- Posibilitatea livrării gratuite. Clienții aleg mai des magazinele care oferă livrare gratuită. De obicei, magazinele oferă această opțiune pentru comenzi de o anumită valoare, ceea ce face ca clienții să aleagă produse pentru a ajunge la pragul livrării gratuite. O altă opțiune bună sunt promoțiile periodice cu livrare gratuită, care pot atrage clienți.
- Metoda de livrare verificată. Uneori, costul mai mare al livrării garantează un serviciu de calitate și livrarea promptă a coletului.
- Un termen precis de livrare. Clientul trebuie să fie conștient că costul livrării poate fi mai mic dacă este dispus să aștepte mai mult, în timp ce livrarea expres va fi mai scumpă.
Provocarea pentru fiecare vânzător este să prezinte cea mai avantajoasă opțiune pentru client, menținând în același timp un cost scăzut al livrărilor.
Cum să reduci costurile de livrare?
- 1. Optează pentru ambalaje ieftine. De multe ori, în casă sau la birou, există cutii de carton de la livrările anterioare sau mutări. Este bine să le păstrezi și să le folosești pentru ambalarea coletelor.
- 2. Ia în considerare achiziționarea de folie de protecție sau pungi cu bule, dacă expedierea este de dimensiuni mici. Aceste materiale sunt de obicei mai ieftine decât cutiile de carton. De asemenea, sunt mai mici ca dimensiune și, prin urmare, costul livrării poate fi mai mic.
- 3. Asigură-te că expedierea coletului se face din timp. De obicei, serviciile de livrare în weekend sau până la o anumită oră sunt suplimentar taxate. Dacă destinatarul are nevoie de livrare rapidă, asigură-te că expedierea este făcută din timp.
- 4. Asigură-te că coletul are o formă standard. Chiar dacă trimiteți un obiect cu forme neregulate, este bine să-l puneți într-o cutie, deoarece companiile de curierat percep taxe suplimentare pentru coletele neregulate.
- 5. Este util să măsori corect coletul. Cu cât coletul este mai mare, cu atât taxa va fi mai mare. Este bine să te echipezi cu o ruletă și să oferi mereu dimensiunile exacte.
- 6. Potrivește umplutura și protecția coletului cu conținutul acestuia. Împachetează coletul astfel încât umplutura să nu ocupe prea mult spațiu. Pentru protecția coletului, poți folosi ziare vechi sau umpluturi.
- 7. Caută oferte de la diferite companii de curierat și compară-le. Cu ajutorul comparatoarelor online, poți găsi în câteva minute oferta potrivită pentru firmă sau client, în funcție de cantitatea de colete expediate și dimensiunile acestora.
- 8. Dacă nu îți pasă de timpul de livrare, poți opta pentru livrări economice. De obicei, timpul de livrare este mai lung, dar costul acestei opțiuni este mai mic.
- 9. Dacă ai multe livrări într-un magazin online, negociază cu firmele de curierat pentru a obține cele mai bune condiții de livrare a comenzilor.
Există multe metode de a reduce costurile de livrare. Este bine să implementezi acelea care sunt cele mai avantajoase pentru tine și afacerea ta.