Anul 2020 a fost foarte greu pentru toți, pandemia continuă să ne schimbe obiceiurile și modul în care ne raportăm la viață. Cel mai frecvent subiect al anului trecut este situația din lume legată de îmbolnăviri și restricții, ceea ce face ca oamenii să uite adesea de alte probleme ale vieții cotidiene, care ne afectează de asemenea. Un exemplu este protecția mediului. Schimbările climatice care au avut loc în timpul pandemiei în multe țări au îmbunătățit cu siguranță calitatea aerului, datorită reducerii transportului și a producției industriale. Din păcate, acest lucru are și o altă față; tot mai des putem observa o cantitate mare de deșeuri medicale, cum ar fi măști sau mănuși de unică folosință. De asemenea, problemele legate de criza financiară a firmelor obligă la renunțarea la investiții în, printre altele, energie regenerabilă. Are pandemia un impact pozitiv asupra mediului? De fapt, efectele le putem simți abia după câțiva ani, însă cel mai important este să ne preocupăm deja acum de modul în care putem trăi ecologic pentru a preveni o catastrofă ecologică, având grijă de planetă și sănătatea noastră.
Moduri de viață ecologică
- SEPARĂ DEȘEURILE
Primul și unul dintre cele mai importante moduri cunoscute de mult timp este separarea deșeurilor și evitarea plasticului, ceea ce în perioada pandemiei poate fi dificil, deoarece vânzările online s-au dezvoltat foarte mult, iar din această cauză se produc tot mai multe ambalaje inutile. Este important să alegem companii care încearcă să trăiască în spiritul zero waste, alegând ambalaje ecologice care nu afectează negativ planeta noastră.
- ECONOMISEȘTE APĂ
De asemenea, este foarte important să economisim apă, unul dintre moduri fiind, de exemplu, investiția într-un aparat de spălat vase, utilizarea dușului în locul băii, închiderea apei imediat după spălare. De asemenea, putem investi în recipiente Eko care recuperează apa de ploaie, care ulterior transportă apa purificată la toaletă sau mașina de spălat.
- Alege surse regenerabile de energie
O altă opțiune destul de populară acum, care are un impact pozitiv asupra mediului și calității aerului, este utilizarea unei surse regenerabile de energie, produse de exemplu prin panouri fotovoltaice, care transformă energia solară în electricitate. Specialiștii estimează că o astfel de investiție se poate amortiza după câțiva ani, deci este plăcut și util!
- ECO GADGETURI? DE CE NU!
De asemenea, putem ajuta cu gadgeturi, mai ales cu cele ecologice, pentru că cine nu iubește gadgeturile?! Printre acestea se numără, de exemplu, powerbank-uri cu alimentare solară, care sunt utile în călătorii, lămpi LED care îmbunătățesc ușor spațiul nostru sau senzori de mișcare pentru becuri, care vor reduce timpul de iluminare la minimum.
- REFLECTĂ LA FIECARE ACHIZIȚIE
Un alt problemă în creștere în lume este consumismul excesiv, care favorizează producția excesivă, cauzând degradarea mediului. Dorința de a avea bunuri materiale de care nu avem nevoie, provocată de un stil de viață rapid, are efecte negative nu doar asupra portofelului nostru, ci și asupra mediului. Poate că uneori este bine să ne oprim și să ne gândim ce putem face pentru a trăi mai bine? Să nu uităm că natura este casa noastră pe care nu ar trebui să o poluăm, așa că să aruncăm deșeurile la coș! Știați că aluminiul se poate descompune timp de 400 de ani, iar plasticul chiar și 1000 de ani? Să ne amintim de natură nu doar în ziua ei, merită uneori să ieșim la o plimbare și să strângem gunoiul.
- SUPORTĂ ORGANIZAȚII CARE LUPTĂ PENTRU BINELE PLANETEI NOASTRE
De asemenea, este bine să sprijini organizațiile de protecție a mediului; una dintre acestea este Fondul Mondial pentru Natură – World Wide Fund for Nature (WWF), care strânge bani necesari pentru protecția mediului și efectuează diverse studii și promovează educația. Compania noastră, încă de la început, a încercat să trăiască în armonie cu natura, ocupându-se de producția de saci ecologici cu imprimeu din hârtie sau din material. Peste cele de mai sus, am prezentat doar câteva propuneri pentru protecția mediului, iar acestea sunt cu siguranță mult mai multe, dar să nu uităm că și cu mici acțiuni putem realiza multe!
Trend ecologic - protecția mediului și mărcile globale
Din ce în ce mai multe mărci încep să ia măsuri în lupta pentru reducerea poluării. Una dintre ideile McDonald’s este introducerea ambalajelor doar din materiale reciclate, împreună cu Starbucks s-au angajat într-o inițiativă în care doresc să dezvolte un nou tip de cană care să fie complet reciclabile. Cu o altă inițiativă a venit marca Burberry, care a renunțat complet la producția de blănuri naturale. De asemenea, au decis că până în 2025 vor înlocui complet umerașele, ambalajele și sacii de plastic cu opțiuni mai ecologice. Merită menționat și compania Adidas, care s-a declarat că până în 2024, pantofii vânduți vor fi fabricați din plastic extras din ocean. Magazinele alimentare, cum ar fi Kaufland, au renunțat la microbețele de plastic din articolele chimice, oferind doar saci ecologici și luând măsuri pentru a preveni risipa de alimente. Un aspect foarte îmbucurător este că din ce în ce mai multe companii se unesc pentru a lupta împreună pentru binele planetei.