Stocarea bunurilor este un subiect foarte important pentru multe companii. Stocarea corectă are un impact asupra eficienței logisticii în companie. Pentru a face acest lucru corect, ar trebui să avem cunoștințe despre reglementările de Securitate și Sănătate în Muncă, să știm cum să folosim uneltele logistice și cum să ne îmbunătățim eficiența muncii de depozitare. Angajații ar trebui să aibă certificări pentru stivuitoare, ceea ce facilitează mutarea bunurilor dintr-un loc în altul și să cunoască metodele de a sorta și organiza bunurile.
Ce înseamnă stocarea bunurilor? 4 elemente la care ar trebui să acorzi atenție
Stocarea bunurilor în depozite constă în păstrarea bunurilor în condiții speciale și într-un mod specific. Pe rafturi, paleți, polițe, în cutii, având în vedere, de exemplu, cerințele de temperatură. Prioritatea în aranjarea bunurilor în depozit ar trebui să fie termenul de expediere către client. Bunurile astfel stocate oferă angajaților cel mai bun acces la materialele păstrate. Este important ca angajații să aibă un acces ușor, fără a fi necesar să mute majoritatea bunurilor, să caute și astfel să piardă timp. Doar funcționarea eficientă a acestui proces oferă posibilitatea de a obține un rezultat satisfăcător și de a genera profituri din activitatea desfășurată.
Logistica stocării
Pentru ca logistica depozitului să fie eficientă, fluentă și fără probleme, trebuie să alegem tehnica adecvată de stocare și distribuție. Un element important este, de asemenea, instruirea angajaților și asigurarea unei echipe calificate, respectarea normelor și reglementărilor de Securitate și Sănătate în Muncă. Să ne ocupăm de o distribuție corectă a bunurilor, să le etichetăm pentru a le găsi rapid. Echipamentele și dotările adecvate vor îmbunătăți calitatea și rapiditatea muncii. Înregistrarea încărcăturilor venite și ieșite, precum și planificarea livrărilor la timp.
Acordă atenție dotărilor depozitului
Dotările adecvate sunt cel mai important element al unei stocări eficiente, mese metalice durabile cu o construcție solidă. Mese, dar și rafturi, suporturi, umerașe, în funcție de tipul bunurilor stocate, acestea sunt adesea grele, ambalate în cantități mari în cutii; punând, de exemplu, o astfel de cutie pe masă sau raft, trebuie să ne asigurăm că este rezistentă. Stivuitoare, elevatoare, macarale, poduri, dispozitive de ridicare trebuie să fie în dotarea depozitului pentru transportul și mutarea bunurilor grele, paleților, cutiilor. Locurile de ambalare facilitează munca depozitarului și ar trebui să fie dotate cu materiale de umplutură, cutii, folii de plastic, benzi adezive, cuțite, folie stretch. Un sistem adecvat de ventilație, climatizare și iluminat este important pentru condiții optime de stocare și muncă în depozit. Pe lângă elementele menționate anterior, depozitul ar trebui să aibă dotări de siguranță, accesorii de depozitare și produse de igienă.
Începe cu metoda adecvată de livrare a bunurilor
FEFO (Primul expirat, primul ieșit) Bunurile cu cea mai scurtă dată de expirare sunt cele care ies primele. Această tehnică este utilizată în stocarea alimentelor, medicamentelor, detergenților, cosmeticelor și altor produse cu o dată limită de utilizare.
LIFO (Ultimul intrat, primul ieșit) Principiul "ultimul intrat, primul ieșit" se referă la bunurile plasate în depozit ultima dată, care sunt livrate primele. Aceasta este folosită în principal pentru bunuri fără dată de expirare. Este o soluție convenabilă în locurile unde se utilizează rafturi double-deep.
FIFO (Primul intrat, primul ieșit) "primul intrat, primul ieșit" se referă la bunurile plasate în depozit prima dată, care sunt de asemenea scoase primele. Este o metodă folosită în majoritatea depozitelor, deoarece permite menținerea ordinii și circulația fluidă a bunurilor. Este o soluție foarte convenabilă în multe cazuri, de exemplu, când se utilizează rafturi de flux.
Tipuri de rafturi
Rafturi de flux - pot fi utilizate pentru paleți și produse mici. Sunt construite sub un unghi delicat, având benzi cu role, pentru a permite, dacă este necesar, să se deplaseze gravitațional pe cealaltă parte a raftului. Necesită coridoare de lucru, zone de încărcare și descărcare, suprafețe de lucru. Avantajul este utilizarea optimă a spațiului, economisirea timpului la încărcare, supravegherea constantă a stării. De asemenea, are dezavantaje; rafturile de flux sunt destul de scumpe la etapa de investiție, necesitatea de a stoca într-un mod specific.
Rafturi cu adâncime de unitate singulară (single-deep) – rafturi de tip poliță sau paleți, cu adâncimea setată a paleților, cutiilor, pachetelor. Acestea constau din mai multe secțiuni de nivel, conectate în structuri mai mari și plasate spate în spate, la fel ca și cărțile într-o bibliotecă. Accesul este posibil la fiecare raft din față, de la nivelul coridorului de lucru. Raftul poate fi dotat cu instalații suplimentare cu sertare, etichete și prize. Avantajul este, cu siguranță, costul scăzut al investiției, utilizarea convenabilă, posibilitatea de extindere în orice moment, ușor de utilizat. Dezavantajul poate fi necesitatea de a planifica cu atenție aranjamentul bunurilor și de a le eticheta.
Rafturi cu adâncime dublă (double-deep) Practic identice cu rafturile descrise mai sus, diferența constă doar în adâncime. Aceasta este mult mai mare și permite stocarea a două unități. Avantajul este, desigur, utilizarea mai bună a spațiului și confortul de a aplica metoda LIFO. Cu toate acestea, dezavantajul este accesibilitatea mai dificilă la bunurile din spate.