Obligația de a purta mască de protecție provoacă multe controverse. Are mulți susținători, dar și mulți opozanți care nu respectă această obligație. De ce se întâmplă acest lucru? Acest lucru se datorează faptului că oamenii percep măștile antivirale ca pe o obligație neplăcută, fără a lua în considerare beneficiile lor de protecție. Mulți dintre noi au „slăbit” abordarea față de protecția individuală, ceea ce a fost observat în ultima vreme nu doar pe străzi – unde contactul nu este atât de direct – ci și în mijloacele de transport, magazine sau clinici. Creșterea bruscă a infecțiilor cu SARS-CoV-2 a impus totuși reintroducerea unor restricții de diferite tipuri, inclusiv obligația de a purta măști de protecție în zonele roșii și galbene, nu doar în locuri publice, ci și în aer liber. Acest lucru a generat o mare furtună în rețelele sociale, unde adesea întâlnim comentarii cum că masca de protecție dăunează mai mult decât ajută (deoarece îngreunează respirația, deoarece face ca trupul nostru să fie hipoxic). Este important să abordăm aceste comentarii cu un mare distanțare, acestea fiind informații nejustificate de studii și scrise adesea de persoane care nu au nicio legătură cu mediul medical. Așadar, ce spune știința despre purtarea măștilor? Va ajuta purtarea unei măști să ne protejăm de infecția cu coronavirus?
Purtarea măștii de protecție reduce cu siguranță șansele de infectare.
După cum se știe, infectarea cu SARS-COV-2 se produce cel mai frecvent prin metoda picăturilor. Cel mai important, această informație este susținută de numeroase studii privind răspândirea virusului în rândul oamenilor. Este un fapt că infecțiile transmise pe calea picăturilor au un coeficient de emitere foarte ridicat. Specialiștii alertează și sunt de acord că purtarea măștilor de protecție reduce cu siguranță șansele de infectare și ajută la ruperea lanțului de infecții provenite de la pacienți asimptomatici. Înainte de a achiziționa o mască, este important să acorzi atenție materialului din care este fabricată, potrivirii, precum și numărului de straturi din care este compusă, acestea fiind caracteristici care au un impact direct asupra eficacității sale. În cazul achiziției de măști reutilizabile, este bine să reții că trebuie să o speli după fiecare utilizare la o temperatură corespunzătoare, pentru a scăpa de virusurile și bacteriile acumulate pe ea.
Ce spune OMS despre purtarea măștilor antivirale? (Organizația Mondială a Sănătății) 
Dacă ești în continuare sceptic cu privire la obligația de a purta măști, este bine să te uiți la ce spune OMS despre acest lucru. Această organizație sprijină cu tărie și în unanimitate impunerea acestei obligații, recomandând purtarea măștii tuturor celor care folosesc locuri publice. Este de asemenea un fapt că țările care au impus purtarea măștilor ca primii au gestionat mult mai bine pandemia. Statisticile arată foarte clar că țări precum Taiwan sau Coreea de Sud au oprit transmisia virusului la un moment foarte bun, ceea ce influențează direct numărul foarte scăzut de infecții. Ca dovadă, în Taiwan nu a fost înregistrat ieri niciun caz de infectare; este de menționat că în lume se află în prezent a doua val de infectări și în fiecare zi se bat noi recorduri de infectare în diverse țări.
Ce concluzie putem trasa, așadar? Purtarea măștii crește cu siguranță siguranța noastră și ajută la stoparea răspândirii virusului. Utilizarea măștii zilnic nu ne protejează doar pe noi, ci și pe cei dragi nouă. Probabil ai auzit de multe ori: „Coronavirusul este periculos doar în cazul persoanelor cu una dintre afecțiunile preexistente”. Desigur, în anumite privințe, este adevărat. Totuși, neavând în vedere restricțiile impuse, demonstrăm o formă de egoism, uitând de persoanele în vârstă și de cele bolnave, expunându-le astfel unui mare pericol. Purtarea măștii este, așadar, o expresie a altruismului și a responsabilității noastre reciproce față de ceilalți. Așadar, este bine să ne gândim la principiul „Masca mea te protejează pe tine, iar masca ta mă protejează pe mine!”