Grija față de mediul înconjurător și starea planetei noastre influențează din ce în ce mai des alegerile consumatorilor. Majoritatea covârșitoare a cumpărătorilor se informează înainte de a face o achiziție despre impactul pe care această alegere îl va avea asupra mediului. Clienții nu mai doresc să cumpere produse/servicii care au fost create folosind ingrediente dăunătoare, a căror utilizare este asociată cu emisia de substanțe toxice sau care sunt ambalate în cantități mari de material plastic, care după ce își îndeplinesc rolul de ambalaj, vor deveni doar gunoi care se degradează lent.
Orientarea către protecția mediului a creat un fel de modă de a fi eco. Acesta este un trend foarte bun printre consumatori. Din ce în ce mai des aleg băuturi în sticle de sticlă, și nu de plastic, renunță la pungile din plastic în favoarea pungilor de bumbac sau a pungilor de hârtie, acordă atenție compoziției materialelor din îmbrăcămintea pe care o cumpără, aleg produse ambalate în ambalaje cât mai simple, de obicei din hârtie, refuză utilizarea paielor din plastic în restaurante, fac cumpărături folosind pungi reutilizabile pentru a minimiza utilizarea pungilor din plastic.
Pungi biodegradabile
Avantajele pungilor ecologice sunt numeroase. Principalul lor avantaj față de pungile de unică folosință este faptul că se descompun în mod natural mult mai repede decât pungile din plastic populare până acum. De asemenea, pot fi reutilizate, pungile ecologice din bumbac sunt foarte durabile, astfel încât pot fi folosite cu succes timp de câțiva ani. Chiar și după deteriorarea pungii de bumbac, nu trebuie să o arunci. În conformitate cu ideea „Zero Waste”, poți schimba destinația pungii deteriorate și poți folosi materialul natural din care este fabricată, de exemplu, ca o lavetă de praf sau o cârpă pentru spălarea ferestrelor – astfel vei utiliza produsul complet, reducând astfel utilizarea altor articole.
Biodegradabil, adică cât durează să se descompună?
Nu trebuie să ne facem griji că materialul uzat va dura mult timp pentru a se descompune, bumbacul, materialul din care sunt fabricate pungile ecologice din material, se descompune în aproximativ 1-4 luni. Pungile din hârtie se descompun în cel mult șase luni. Cum stau lucrurile în comparație cu pungile din plastic? Ei bine, nu prea bine, o pungă de plastic se descompune între 100 și 1000 de ani. Merită menționat că pungile din plastic sunt folosite pentru cel mai scurt timp – aproximativ 30 de minute, deoarece ajung la coșul de gunoi imediat după ce ne întoarcem de la magazin și ne golim cumpărăturile. Pungile ecologice au o durată de viață mai lungă – cercetările arată că pungile din hârtie sunt folosite de câteva ori până la câteva zeci de ori, în timp ce pungile din bumbac pot fi folosite chiar și câțiva ani.
Green bag, adică pungă verde?
Numele poate fi înșelător, deoarece modelul de bază al popularului green bag nu este verde, ci... ecru, adică are culoarea naturală a bumbacului brut. Bumbacul din care este fabricată punga nu este supus unui proces de vopsire, ceea ce o face un produs complet prietenos cu mediul. Numele său provine nu de la culoarea sa, ci de la impactul pe care îl are asupra planetei noastre – așa cum știm, verdele este bun, la fel ca influența pe care eco bag o are asupra Mamei Natură.
Folosește cât mai mult timp posibil!
Moda ne impune schimbarea constantă a obiceiurilor, hainelor, încălțămintei, echipamentului, etc. Dar dacă vrem să fim eco, ar trebui să folosim lucrurile cumpărate cât mai mult timp posibil. Nu are niciun rost să cumpărăm produse prietenoase cu mediul, chiar și celebrele pungi ecologice, dacă le schimbăm la fel de frecvent ca pe o pungă din plastic. Un astfel de comportament nu va contribui la reducerea poluării și a efectului de seră. Dacă vrei să îți schimbi punga eco cu una nouă (ceea ce înțelegem, desigur, pentru că numărul de modele disponibile este enorm și modelele sunt atât de minunate încât ai vrea să le ai pe toate), oferă punga ta unui prieten, mamei tale, fratelui tău sau pune-o pe vinted! Un astfel de gest va fi complet ecologic.