Știi că... Portalul „hella life” a realizat un sondaj printre bunici. Peste 48% dintre bunicile și bunicii chestionați încă fac sport și 92% dintre ei au schimbat scutecul nepoților lor. Ce este interesant este că nu mai puțin de 55% dintre bunici joacă jocuri video cu nepoții lor.
Ziua bunicii și a bunicului se sărbătorește în Polonia pe 21 ianuarie și 22 ianuarie.
În această zi, nepoții din întreaga Polonie dau cadouri bunicilor lor pentru a le sărbători prezența și sprijinul acordat de-a lungul anilor. Fiecare dintre noi a făcut cel puțin o dată în viață o felicitare pentru bunici, iar acum, când avem propriii copii, îi ajutăm să își pună ideile pe hârtie. Dar cum este în alte țări? Când se sărbătorește Ziua bunicii și a bunicului în lume?
Istoria zilei Bunicii și a Bunicului
Ziua bunicii în Polonia se sărbătorește încă din 1966. 21 ianuarie, „expresul de seară” a declarat această zi Ziua Bunicii. Sărbătoarea a fost inspirată de un eveniment din 1964, când la Poznań se juca piesa „Arborii mor, stând în picioare”, în care rolul bunicii a fost interpretat de Mieczysława Ćwiklińska. În acel an, ea își sărbătorea cea de-a 85-a aniversare, iar din acest motiv, Ryszard Donecki, pentru a sărbători acest jubileu, i-a dat un cadou cu ocazia zilei Bunicii.
Iar Ziua Bunicului a venit probabil din America și este sărbătorită pe 22 ianuarie.
Ziua Bunicii și a Bunicului – în lume
Este o zi dedicată celebrării relațiilor frumoase dintre bunici și nepoți. Bunicii sunt pilonii prețioși ai familiei noastre, iar rolul lor în viața fiecăruia este unic și indispensabil.
Diferite țări sărbătoresc Ziua Bunicului în zile diferite, iar unele o sărbătoresc separat pentru bunic și bunică, așa cum se întâmplă în țara noastră.
- Franța
În Franța, Ziua Bunicii a fost introdusă în 1987 de marca de cafea Kraft Jacobs Suchard Group, iar ulterior a fost oficial adăugată în calendarele franceze și se sărbătorește în prima duminică din martie.
- Olanda
În Olanda, sărbătoarea Opa en Oma Dag a fost înființată în 2004 și are loc pe 4 iunie. Această zi a fost gândită ca o zi în care bunicii / străbunicii pot petrece timp plăcut cu nepoții. O tradiție comună promovată în această zi este adopția unui bunic pentru o zi sau pentru întreaga viață.
Spania
Ziua Bunicii și a Bunicului în Spania se sărbătorește pe 26 iulie, împreună cu sărbătoarea Sfântului Ioachim și a Sfintei Ana, părinții Mariei, mama lui Isus.
- Statele Unite ale Americii
În Statele Unite ale Americii, Ziua Bunicilor este sărbătorită în prima duminică după Ziua Muncii, din 1978. A fost prima țară care a sărbătorit Ziua Bunicilor.
- Canada
Canada a început să sărbătorească Ziua Bunicilor în 1995. În „Camera Comunelor” a fost adoptată o lege care sugerează să se sărbătorească o zi dedicată tuturor bunicilor. Ziua se sărbătorește pentru a recunoaște importanța bunicilor în societate. A doua duminică din septembrie a fiecărui an este sărbătorită ca „Ziua națională a bunicilor”.
- Mexic
În fiecare an, mexicanii celebrează prezența bunicilor lor pe 28 august. În Mexic, bunicii locuiesc adesea în aceeași gospodărie cu copii și nepoți, fiind o parte activă a vieții celor mai tineri. Copiii mexicani le dau bunicilor lor cadouri făcute manual cadouri pentru ziua bunicii și bunicului, trimițându-le scrisori pline de căldură pentru a le mulțumi pentru rolul jucat în viața lor. O altă modalitate de a celebra Ziua Bunicilor este prin donarea de fonduri pentru cauze caritabile. În Mexic se sărbătorește și Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, care are scopul de a atrage atenția asupra problemelor comune cu care se confruntă persoanele vârstnice.
Dorești să afli mai multe despre Ziua Bunicii și a Bunicului? Click aici