Copilăria este o perioadă unică în viața fiecărui om. Rolul adulților în acest timp extraordinar este de a aprecia și proteja copilăria, asigurând copiilor tinerelor generații siguranța, iubirea, sprijinul și îngrijirea adecvată. Permițând copiilor să își dezvolte abilitățile și pasiunile, să construiască relații sociale, să își contureze identitatea și să găsească bucurie în lucrurile simple.
Dacă acum copiii construiesc un castel simbolic din nisip, noi ar trebui să protejăm acest castel împotriva valurilor și a factorilor externi negativi, permițându-le să construiască fundații solide pentru lumea viitoare pe care o vor crea.
Pohvala copilăriei, adică Ziua Internațională a Copilului
Ziua Copilului este sărbătorită în întreaga lume ca o sărbătoare special dedicată copiilor. Fundamentul său este sublinierea importanței copilăriei și amintirea comunității despre nevoile și drepturile celor mai tineri. Ziua Copilului este, de asemenea, ocazia de a reflecta asupra provocărilor cu care se confruntă copiii din întreaga lume și cum putem sprijini dezvoltarea, educația și protecția lor. Este un moment pentru a reaminti necesitatea de a preveni violența împotriva copiilor și de a le asigura o copilărie sigură și fericită.
În multe țări, inclusiv în România, Ziua Copilului este marcată pe 1 iunie. Există câteva motive care justifică exact această dată. Primul motiv este că 1 iunie a fost stabilit Ziua Internațională a Copilului de către Organizația Națiunilor Unite. În 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate statele să sărbătorească Ziua Copilului pentru a promova bunăstarea copiilor și a atrage atenția asupra drepturilor lor.
Un alt motiv este istoria datei de 1 iunie. Data este legată de evenimente care au avut loc în Cehoslovacia în 1950. Atunci, Sindicatul Învățământului Cehoslovac a propus ca 1 iunie să fie declarat Ziua Copilului. Inițial, acesta era o zi dedicată copiilor care aveau nevoie de ajutor, dar s-a transformat rapid într-o sărbătoare națională pentru toți copiii. Această idee a câștigat popularitate și s-a răspândit în alte țări.
Al treilea motiv pentru alegerea zilei de 1 iunie este, probabil, cel mai plăcut pentru sărbătoriți. Ziua Copilului corespunde cu începutul verii și este o promisiune pentru vacanțele care urmează. De asemenea, permite organizarea unor numeroase festivaluri sau petreceri în aer liber, organizate pentru copii de școli, grădinițe sau comunități locale.
Decalogul drepturilor și libertăților copilului
Declarația Drepturilor Copilului este un document adoptat de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în 1959. Servește ca bază pentru protecția drepturilor și libertăților tuturor copiilor din întreaga lume. Este format din 10 principii care privesc drepturile și libertățile copiilor, conținute în Declarația Drepturilor Copilului:
- 1. Dreptul la egalitate: Fiecare copil are dreptul la tratament egal, indiferent de rasă, culoarea pielii, sex, limbă, religie, origine socială, handicap sau orice altă caracteristică.
- 2. Dreptul la protecție specială: Copiii necesită protecție și grijă specială din partea părinților, tutorelui, societății și statului pentru a le asigura dezvoltarea sănătoasă fizică, emoțională, socială și intelectuală.
- 3. Dreptul la nume și cetățenie: Fiecare copil are dreptul de a avea un nume, o cetățenie și dreptul de a-și cunoaște părinții și de a se alătura familiei.
- 4. Dreptul la îngrijire medicală: Copiii au dreptul la cel mai înalt nivel de îngrijire medicală și la acces la servicii medicale necesare pentru menținerea sănătății și a condiției fizice bune.
- 5. Dreptul la educație: Fiecare copil are dreptul la educație, care ar trebui să fie gratuită, obligatorie și accesibilă tuturor. Educația ar trebui să promoveze dezvoltarea completă a copilului și să-l pregătească pentru participarea activă în societate.
- 6. Dreptul la odihnă și recreere: Copiii au dreptul la odihnă, joacă, recreere și participarea la activități culturale și artistice, esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă și calitatea vieții lor.
- 7. Dreptul la protecție împotriva violenței: Fiecare copil are dreptul la protecție împotriva oricăror forme de violență, fie fizică, psihologică sau sexuală. Ar trebui protejat împotriva exploatării, maltratării, brutalității și oricăror alte forme de abuzuri.
- 8. Dreptul la protecție împotriva exploatării: Copiii au dreptul la protecție împotriva tuturor formelor de exploatare, cum ar fi munca copiilor, traficul de persoane, prostituția și alte activități ilegale asociate copiilor.
- 9. Dreptul la libertatea de gândire, conștiință și exprimare a opiniilor: Copiii au dreptul să își exprime opiniile, gândurile și convingerile conform vârstei și maturității lor. Ar trebui să aibă posibilitatea de a participa în procesul de luare a deciziilor care îi privesc, pe măsură ce devin mai în vârstă.
- 10. Dreptul la protecție împotriva oricăror forme de discriminare: Fiecare copil are dreptul la protecție împotriva oricăror forme de discriminare, inclusiv discriminare pe bază de rasă, culoare a pielii, sex, handicap, religie, origine socială sau orice altă caracteristică. Copiii ar trebui să fie tratați corect și egal în toate domeniile vieții.
Toate cele 10 principii privind drepturile și libertățile copilului constituie baza Declarației Drepturilor Copilului și sunt destinate să asigure protecția, sprijinul și bunăstarea tuturor copiilor din întreaga lume.
Sărbătoarea Zilei Copilului în lume
Fiecare țară are propriile tradiții, astfel că data sărbătoririi Zilei Copilului, precum și forma sa, diferă în funcție de regiunea în care aceasta are loc.
V-am pregătit o prezentare a celor mai interesante obiceiuri legate de Ziua Copilului în diferite colțuri ale lumii:
- India a instituit Ziua Copilului pe 14 noiembrie, în ziua nașterii primului premier care a acționat în favoarea copiilor, Jawaharlal Nehru. Cu această ocazie sunt organizate numeroase spectacole, concursuri și petreceri. Copiii primesc cadouri și urări.
- Filipinele dedică întregul lună sărbătoririi Zilei Copilului.
- Copiii din Germania au norocul de a celebra ocazia de două ori pe an, atât pe 1 iunie, cât și pe 20 septembrie. Aceasta este legată de evenimente istorice și de sărbătorirea Zilei Copilului în est și vestul țării chiar înainte de prăbușirea URSS.
- Franța și Italia sărbătoresc cel mai devreme, pe 6 ianuarie, deși cunoscuta noastră Zi a Copilului este sărbătorită acolo mai degrabă ca Zi a Familei. O parte a sărbătorii este o cină festivă de familie, urmată de cadouri și dulciuri pentru copii. Acestora li se pun pe cap coronițe din hârtie și le sunt îndeplinite toate dorințele.
- Turcia sărbătorește Ziua Copilului pe 23 aprilie, care coincide în același timp cu ziua în care Turcia a recuperat suveranitatea. Printre sărbătorile copiilor, cea mai mare popularitate o are pictarea feței și lansarea de zmeie.
- Japonia a împărțit sărbătorirea copilăriei în două zile separate. Băieții sărbătoresc Ziua Copilului pe 3 mai și în această zi în grădini sunt atârnate pești de hârtie, simbolizând familia și tinerii bărbați care în viitor ar trebui să devină capul familiei. Fetele trebuie să aștepte până pe 5 mai pentru ziua lor de copilărie, care în același timp poartă și denumirea de Sărbătoare a Păpușii.
- Paraguay, organizând Ziua Copilului, se întoarce la istoria sa întunecată și sângeroasă. 16 august, când este sărbătorită ziua copilului, comemorează bătălia sângeroasă de la Acosta Nu, care a avut loc în timpul războiului din Paraguay, unde a murit majoritatea copiilor și tinerilor. Din cauza caracterului istoric al zilei, sărbătorile Zilei Copilului sunt mai solemne decât în alte părți ale lumii.
Dacă vrei să știi ce să cumperi copiilor de Ziua Copilului, click aici și află propuneri interesante!
Vreau să am grijă de lume, vreau să am grijă de copii!
Copiii sunt viitorul lumii și ei vor construi lumea în care ne vom îmbătrâni. Permiteți-le să se bucure de o copilărie lipsită de griji, dezvoltându-și pasiunile în fiecare zi, nu doar în Ziua Copilului.