Știai că… Consumul de alcool este interzis în parlamentul britanic, cu excepția unei ocazii importante. Cancelarul are voie să bea o băutură în timp ce susține un discurs despre buget.
Ai stat vreodată cu prietenii într-un local plăcut și te-ai întrebat de ce în băutura ta sunt două paiuri? Ai început să îți pui întrebări existențiale pentru a găsi un răspuns la această întrebare care te frământa, dar nu ai reușit să găsești nimic logic... venim în ajutorul tău!
O scurtă istorie a paiului lung.
Paiurile ne însoțesc de mulți ani la aproape orice băutură, de unde au apărut și de ce au devenit atât de populare? Dezvăluim adevărul despre ele.
Se presupune că paiurile sunt cu noi de foarte mult timp. Cel mai vechi pai de băut a fost găsit într-un mormânt sumerian datând din anul 3000 î.Hr. Totuși, acesta a fost reinventat în 1888, când un american a creat un pai care nu modifica gustul băuturilor sale.
Peste 40 de ani mai târziu, în San Francisco, a fost brevetat paiul flexibil. Un locuitor al acestui oraș a observat că fiica sa avea probleme în a bea un cocktail mare dintr-un pai drept, astfel că, pentru a-i face această activitate mai ușoară, a îndoit partea superioară a paiului pentru a permite fluxul de lichid. În prezent, paiurile au revenit la forma lor tradițională din hârtie, lăsând în urmă surorile lor din plastic. În grija mediului, au fost create și paiuri reutilizabile, fabricate din bambus, orez și alge.
Paiurile din hârtie domină piața datorită restricțiilor și cerințelor pe care firmele trebuie să le îndeplinească pentru a proteja planeta noastră. Paiurile din metal reprezintă o altă alternativă reutilizabilă. Totuși, acestea conduc foarte bine căldura și, din această cauză, nu sunt potrivite pentru băuturi fierbinți.
De ce două paiuri în băuturi?
După multe ore de cercetări amănunțite, se pare că există mai multe motive pentru care barmanii servesc cocktailuri cu două paiuri.
Două paiuri? Poate o exagerare sau un procedeu necesar.
Arta de a servi cocktailuri nu este chiar atât de simplă pe cât pare. Funcția principală a paiului este de a permite degustătorului să se bucure de băutură fără a atinge gheața cu buzele sau limba.
- 1. Ușurează băutul - uneori băutura are o consistență specifică, conține bucăți de fructe etc., astfel încât se folosesc două paiuri pentru a face băutul mai plăcut.
- 2. Două paiuri pentru două persoane - în cazul băuturilor mai mari, cu volum mare. Clienții împart băutura și beau din același pahar.
- 3. Cu două paiuri se bea mai repede - în cazul a două paiuri, clientul termină rapid cocktailul și va comanda unul nou.
- 4. Pentru a diferenția cocktailurile - uneori, într-un bar cu atmosferă romantică, nu este greu să se facă o confuzie, astfel că barmanii marchează băuturile, punând unul sau două paiuri, în funcție de faptul că băutura este alcoolică sau nu.
- 5. Gust intens și frumusețe - aspectul exterior este foarte important atunci când vine vorba de prezentarea cocktailurilor. De aceea, uneori se folosesc două paiuri pentru a îmbunătăți acest aspect vizual.
Paiurile și ecologia - lupta veșnică
Producția de paiuri din plastic a contribuit într-o măsură mică la consumul de petrol și la poluarea mediului, dar imaginea unui pai din plastic într-o nară de țestoasă marină s-a răspândit rapid în întreaga lume și a provocat o adevărată furtună.
Acest lucru a crescut conștientizarea despre pericolul pe care paiurile din plastic îl reprezintă pentru organismele marine.
La sfârșitul anului 2010, a apărut o mișcare în direcția legislației care interzicea sau limita utilizarea paiurilor din plastic și a altor materiale plastice de unică folosință.
Acum știi deja, misterul a fost rezolvat - fă ce vrei cu această informație, păstrează-o pentru tine sau împărtășește-o cu prietenii.