Știai că... Caneca din hârtie se descompune în medie în aproximativ 6 luni, din păcate, unele dintre ele sunt acoperite cu plastic și, prin urmare, nu pot fi reciclate.
Cănile din hârtie chiar și cu aspectul lor modest ascund multe secrete. Fiecare dintre noi le-a întâlnit, dar probabil doar unui număr mic de oameni le-a trecut prin minte întrebarea de unde au apărut și care este istoria lor. Acum, când mișcările ecologice sunt peste tot, cănile din hârtie se bucură de o și mai mare notorietate, dar oare pe bună dreptate?
Istoria cănilor din hârtie.
Cănile din hârtie au apărut pentru prima dată în istorie în China imperială. Acestea erau folosite pentru a servi ceaiul oaspeților, fiind fabricate în diferite dimensiuni, culori și modele. Dovezi ale existenței cănilor din hârtie din această perioadă pot fi văzute în descrierea unui domeniu al unei familii chineze.
Din cauza preocupărilor legate de sănătatea publică, a fost dezvoltată caneca din hârtie modernă. La începutul secolului XX, era frecvent ca oamenii să bea din fântâni comune, butoaie și surse de apă. După cercetări amănunțite realizate de biologi, preocupările au crescut considerabil. Au fost impuse reguli și interdicții pentru a asigura igiena în utilizarea locurilor publice. Cănile din hârtie au fost de asemenea folosite în spitale din motive de sănătate, ceea ce a contribuit la reducerea costurilor de utilizare și dezinfectare a paharurilor.
Un mare punct de cotitură în această privință a fost crearea cănilor Dixie. Un avocat din Boston se temea foarte mult de germeni, motiv pentru care a dezvoltat un automat care vindea apă cu cănile din hârtie de unică folosință, răcite cu gheață. A fost începutul mare al companiei Dixie Cup.
Apoi au început să fie create reclame pentru a convinge oamenii să folosească cănile din hârtie „doar pentru tine”.
Lupta hârtie vs. plastic
Majoritatea cănilor din hârtie sunt destinate utilizării de unică folosință, fiind apoi aruncate, iar această dependență a existat mult timp. Însă, odată cu trecerea timpului și progresul tehnologic, au apărut idei și metode care au ajutat la reciclarea corespunzătoare a cănilor din hârtie. În plus, a fost dezvoltată o nouă peliculă pe cănile din hârtie, care le face reciclabile.
Inventarul ciclului de viață comparativ al cănilor din hârtie și al celor din plastic arată impactul ambelor asupra mediului fără un câștigător evident. Polietilena este un strat pe bază de petrol aplicat pe cănile din hârtie, care poate încetini procesul de biodegradare al hârtiei pe care o acoperă.
Un element important sunt și capacele, probabil mulți dintre noi am întâlnit paradoxul unei căni din hârtie cu capac din plastic. Băuturile fierbinți vândute în cănile din hârtie pot fi echipate cu un capac din plastic, care menține temperatura băuturii și previne vărsarea.
Cănile din hârtie și ecologia? Se potrivesc?
Cănile din hârtie au fost introduse ca fiind prietenoase cu mediul. Prețul acestor căni este mai mare decât cel al celor din polistiren. Totuși, ele pot transfera căldura către mâini. Polietilena este folosită în stratul interior al acestora. Acest strat servește la izolare și poate crește durabilitatea cănilor din hârtie.
Caneca biodegradabilă este realizată din materii prime regenerabile, cum ar fi amidonul de porumb. Spre deosebire de cănile din polistiren, plastic sau hârtie, cănile biodegradabile se descompun în mediul înconjurător. Cănile biodegradabile se produc în întreaga lume. Cănile din hârtie biodegradabile se descompun în natură în aproximativ 6 luni, în condiții adecvate (temperatură, umiditate și prezența microorganismelor).
Dorești să afli mai multe despre cănile din hârtie și nu numai? Click aici!